Μνήμες Καθ’ Οδόν
October 15, 2022
Εικονική περιήγηση στο Ενετικό Ηράκλειο
January 27, 2021

Ψάχνοντας την Αθήνα

Ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για φορητές συσκευές στην Αθήνα

Περίοδος υλοποίησης: 2020-2021
Χρηματοδότηση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Eργαλεία: Εικονική & επαυξημένη πραγματικότητα, Πολυμέσα, Διαδίκτυο

Ψάχνοντας την Αθήνα, τι μπορείς να ανακαλύψεις;

Η εταιρεία μας με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέπτυξε για φορητές συσκευές ένα ψηφιακό παιχνίδι αναζήτησης σημείων ενδιαφέροντος σε πραγματικό χρόνο και τόπο, στα μνημεία και την ιστορία της Αθήνας.

Αξιοποιώντας τη τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), η εφαρμογή προτρέπει τον χρήστη να λύσει γρίφους παρέχοντάς του στοιχεία, ενδείξεις και πληροφορίες με τη μορφή κειμένων, εικόνων, ήχων και τρισδιάστατων αναπαραστάσεων κατά την πλοήγηση του στην πόλη, χωρίς την ίδια στιγμή να τον αποξενώνει από το φυσικό του περιβάλλον. Οι γρίφοι θα τον καλούν να εντοπίσει και να επισκεφτεί σημεία ενδιαφέροντος, όπως μνημεία και κτήρια της πόλης, ώστε να ξεκλειδώσουν στην συνέχεια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για αυτά και τη σχέση τους με την ιστορία.

Δημιουργώντας τέτοιου είδους διαδρομές που καλύπτουν διάφορες ιστορικές περιόδους, κλασσική, ρωμαϊκή, οθωμανική και νεότερη και θεματικές ενότητες, η εφαρμογή θα μπορεί να αποτελέσει έναν ευχάριστο εναλλακτικό τουριστικό οδηγό με τη μορφή παιχνιδιού, έτσι ώστε ο επισκέπτης της Αθήνας να μπορεί να γνωρίσει τις αθέατες γωνιές και ιστορίες της πόλης. Σε λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας ο χρήστης κινείται στο χώρο φυσικά και βλέπει μέσω της συσκευής, ως ένα παράθυρο στο χρόνο, την αντίστοιχη εικόνα με τη σωστή γωνία και κλίμακα που θα έβλεπε στο παρελθόν ο επισκέπτης στον ίδιο ακριβώς χώρο.

Η προτεινόμενη εφαρμογή φιλοδοξεί να συνδυάσει τις δύο αυτές τάσεις στο τουρισμό και την τεχνολογία των φορητών συσκευών για να παρέχει στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη εμπειρία που θα συνδυάζει ψυχαγωγία και εκπαίδευση (edutainment).

 
 
 
Skip to content